-PE od 16. do 20.,

-SO, NE od 9. do 20. ure

Ajurveda

Ajurveda

Tradicionalna indijska medicina, ajurveda, je nastala zelo davno. Na splošno velja za najstarejši medicinski sistem. Kljub starosti pa ajurveda temelji na načelih, ki izhajajo iz globokega razumevanja resnic o življenju – v nas in okoli nas ter jih današnja znanost enega za drugim počasi potrjuje kot znanstvena.

 

Znanost v nekem trenutku (da bi služila življenju) mora dojeti povezanost fizične stvarnosti z duševno in duhovno. Ajurveda gre še naprej: ne trdi le, da je fizična realnost v tesnem prepletu z našo duševno in duhovno komponento, ampak da pravzaprav te subtilne psihološke ravni fizično stvarnost ustvarjajo.Četudi so tovrstne ugotovitve že znanstvene v fiziki, nanje pozabljamo, ko gre za biološko realnost.

 

Vsebina ajurvede, če le kot primer omenim učenje o ustvarjalnih silah in pogled na fiziologijo človeka, sodobni medicinski znanosti lahko dodatno pomagajo pri razumevanju bistroumnosti življenja v nas. Tudi slehernemu človeku načela ajurvede ponudijo razumevanje povezave med duševnostjo in telesom ter osnovne napotke za zdravo in polno življenje. Zdravje v ajurvedi pomeni živeti v skladu s svojo osnovno psihotelesno naravo. Ta je za vsakega od nas nekoliko različna in v skladu z vsem, kar nas obdaja.

 

Nosilka programskega sklopa Ajurveda:

Biljana Dušić, dr. med.